Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (2024)

Table of Contents
Инсталацията демонстрираше по-висока надеждност от наземната инфраструктура на компанията Какво представлява Project Natick Не само Microsoft... Още по темата Schneider Electric ще проектира центрове за данни с AI в партньорство с NVIDIA Технологиите за съхранение: криптовируси и резервните копия Как ще изглеждат центровете за данни на бъдещето? Как новият център за данни на Google в Норвегия ще оперира без въглеродни емисии Съдържание от партньори Най-новото Уязвимост в UEFI засяга процесори на Intel и стотици модели компютри САЩ забраняват продуктите на Kaspersky заради връзки с Русия Обединеното кралство ще проучва придобиването на Juniper Networks от HPE В търсене на безопасен AI – бившият главен учен по данните на OpenAI стартира нова компания "Нетфлийт" представи нова гама GPS продукти за автопаркове с 4G IDC отчита спад на продажбите на VR и AR хедсети Какво трябва да знаем за новия AI регламент в ЕС Защо DIGITIALL избра германския AI стартъп Parloa AI аватари променят маркетинга в социалните мрежи

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (1)

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (2)

Microsoft

Инсталацията демонстрираше по-висока надеждност от наземната инфраструктура на компанията

отАлександър Главчев

Microsoft

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (4)

Бюлетин "Digitalk Security"

Информационната сигурност става все по-важна с увеличаването обхвата на технологиите в ежедневието. Двуседмичният специализиран бюлетин "Digitalk Security" предоставя на читателите най-важното от сферата в удобен вид на тяхната електронна поща.

Microsoft обяви, че нейният експериментален подводен център за данни, наречен Project Natick, вече не е активен. Това бе първият инфраструктурен обект по рода си и бе разположен в Шотландия.

"Въпреки че в момента нямаме подводни центрове за данни, ние ще продължим да използваме Project Natick като изследователска платформа за изследване, тестване и валидиране на нови концепции за надеждност и устойчивост на центрове за данни, като например, когато са потопени в течност", е споделил говорител на Microsoft пред Data Center Dynamics.

Какво представлява Project Natick

Компанията започна проекта през 2013 г., като реалното стартиране на подводен център за данни се състоя пет години по-късно. През юни 2018 г. първaта според Microsoft подобна инсталация, наречена "Северни острови" (The Nothern Isles), беше потопена на дълбочина около 117 фута (35,6 метра) в океана до Оркнейските острови в Шотландия.

Центърът за данни е съпоставим по размер с 40-футов транспортен контейнер. Той бе сглобен и тестван във Франция и можеше да побере 12 стелажа с 864 сървъра, както и система за охлаждане. Обменът на данни с повърхността се осъществяваше чрез оптичен кабел. Енергията за работата на техниката се осигуряваше от вятърна турбина, разположена наблизо на сушата.

Компанията също така изгради и инсталация със 135 сървъра, разположени в неин стандартен център за данни, който беше използван като контролен клъстер за идентифициране на разлики в работата на инфраструктурите при различни условия.

След пускането на Natick в експлоатация Microsoft възнамеряваше да наблюдава параметрите на производителността на инсталацията в продължение на поне една година. Очакваше се, че центърът за данни ще може да работи автономно около пет години без допълнителна техническа поддръжка.

През 2021 г. Data Center Dynamics описа междинните резултати на проекта. Според публикацията за 25 месеца и осем дни само шест подводни сървъра от повече от 800 са отказали. За същия период от време споменатият наземен център за данни е загубил осем от 135-те си машини.

От Microsoft обясняват този резултат с предимствата на поставянето на оборудването в среда със стабилна външна температура. Освен това, за разлика от референтния център за данни, запечатаната капсула на Project Natick беше запълнена с чист азот, който, за разлика от съдържащия се във въздуха кислород, има ниска химическа активност и създава инертна среда, предпазваща определени материали от нежелани реакции.

През същата година компанията позволи на всеки да използва нейните патентовани технологии, свързани с потопяеми центрове за данни. Като част от проекта Microsoft предвиждаше да оцени икономическите предимства от разполагането на контейнерни центрове за данни във водоеми в близост до големи населени райони.

Не само Microsoft...

Microsoft не е единствената компания, която експериментира с подводни центрове за данни. Според Китайската държавна телевизия местната компания Highlander е разположила център за данни с тегло 1400 тона на 35 метра вода край бреговете на остров Хайнан през 2023 г. Какво точно е оборудването не се споменава, но се твърди, че производителността е еквивалентна на "60 хиляди традиционни компютъра, работещи едновременно".

Highlander планира да увеличи броя на модулите на тези центрове за данни до 100 единици. Очаква се разполагането на техниката под вода и използването й за охлаждане на инсталацията да пести до 122 милиона киловатчаса електроенергия и до 105 хиляди тона прясна вода годишно.

Microsoft обяви, че нейният експериментален подводен център за данни, наречен Project Natick, вече не е активен. Това бе първият инфраструктурен обект по рода си и бе разположен в Шотландия.

"Въпреки че в момента нямаме подводни центрове за данни, ние ще продължим да използваме Project Natick като изследователска платформа за изследване, тестване и валидиране на нови концепции за надеждност и устойчивост на центрове за данни, като например, когато са потопени в течност", е споделил говорител на Microsoft пред Data Center Dynamics.

Разгледайте ИТ Кариери - актуални обяви за работа от топ работодатели

Още по темата

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (5)

Schneider Electric ще проектира центрове за данни с AI в партньорство с NVIDIA

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (6)

Технологиите за съхранение: криптовируси и резервните копия

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (7)

Как ще изглеждат центровете за данни на бъдещето?

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (8)

Как новият център за данни на Google в Норвегия ще оперира без въглеродни емисии

Съдържание от партньори

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (9)

  1. Бизнес

Съдържание от HPE operated by Selectium

Оптимизиране на стратегията чрез AI: Ключовата роля на почистването, подготовката и управлението на данните

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (10)

  1. Бизнес

Съдържание от PwC

Кои индустрии ще бъдат най-сериозно трансформирани с навлизането на AI15,7 трилиона долара – това е глобалният икономически растеж, който AI ще осигури до 2030 г., според проучване на PwC. Кой ще получи най-голям дял от тази награда? Тези, които поемат водещата роля сега

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (11)

  1. AI

Съдържание от SSARM

Тенденции в AI за публичния сектор с Google Cloud Platform решения

Най-новото

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (12)

Уязвимост в UEFI засяга процесори на Intel и стотици модели компютри

  • 0

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (13)

САЩ забраняват продуктите на Kaspersky заради връзки с Русия

  • 0

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (14)

Обединеното кралство ще проучва придобиването на Juniper Networks от HPE

  • 0

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (15)

В търсене на безопасен AI – бившият главен учен по данните на OpenAI стартира нова компания

  • 0

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (16)

"Нетфлийт" представи нова гама GPS продукти за автопаркове с 4G

  • 0

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (17)

IDC отчита спад на продажбите на VR и AR хедсети

  • 0

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (18)

Какво трябва да знаем за новия AI регламент в ЕС

  • 0

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (19)

Защо DIGITIALL избра германския AI стартъп Parloa

  • 0

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (20)

AI аватари променят маркетинга в социалните мрежи

  • 0

Още от Digitalk ›

Microsoft спря проекта Natick – първият подводен център за данни (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5628

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.